Informace ke konání 6. ZZO - bod jednání smlouva o spolupráci meridian Nová energie, s.r.o.

01.06.2023 20:04

Vážení sousedé,

chtěli bychom Vás informovat o aktuálním dění v naší obci. Dne 6. 4. 2023 se bude konat 6. Zasedání zastupitelstva obce, kde jedním z bodů v programu jeSmlouva o spolupráci meridian Nová Energie, s.r.o“.

Zřejmě slib pana starosty, že pokud předáme obci Nesouhlasné stanovisko s výstavbou větrných elektráren s nejméně 130 podpisy oprávněných voličů, nebude se zastupitelstvo již touto otázkou zabývat, neplatí, a to i přes fakt, že podpisů bylo 160. Rozhodli jsme se tak přistoupit k podání návrhu na vyhlášení místního referenda, a to ještě před tímto zasedáním.

Je to jediný způsob, jak můžeme vyjádřit a hlavně zastavit další kroky obce, které by vedly k výstavbě větrných elektráren. Pro nás občany (oprávněné voliče) to bude znamenat, abychom cca za 2 měsíce, možná déle (termín bude známý dostatečně dopředu), přišli hlasovat pro ANO či NE větrným elektrárnám na území obce Josefova. Hlasování probíhá obdobným způsobem jako jakékoli jiné volby, tedy tajně v prostorách obce (pravděpodobně v KCJ). Pokud přijde hlasovat dostatečný počet voličů, bude referendum platné a výsledek bude pro obec závazný.

I přes novelu energetického a stavebního zákona, která nyní ztížila pozici potencionálním účastníkům řízení, tak stále platí, že pokud bude chtít investor (např. Firma meridian) postavit větrné elektrárny na území obce, a to i přes fakt, že vlastníkem pozemku je někdo třetí, musí být územní plán obce v souladu se záměrem investora. To znamená, že pokud neschválí zastupitelé obce změnu územního plánu, která by měnila účel dotyčných pozemků, nemůže investor projekt realizovat! Jakmile ale dojde ke schválení změny územního plánu, možnosti občanů, jak se bránit výstavbě větrných elektráren budou velmi omezené.

Pokud Vás, stejně jako nás, zajímá, z jakého důvodu nedodržel starosta dohodu a nerespektuje stanovisko 160 občanů Josefova, nestavět větrné elektrárny, přijďte si poslechnout jeho vysvětlení na zasedání zastupitelstva.

Členové přípravného výboru místního referenda: Kateřina Böhmová, Doris Dlesková, Kamila Caháková

 

Zpět

Kontakt

Josefovské stránky

HISTORIE

V této rubrice nejsou žádné články.

Název formuláře

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode